Navštivte nás na Facebooku
Jazyk: Slovenský Český
Nákupní košík je momentálně prázdný
Přihlaste se
Nový zákazník? Zaregistrujte se
Vytisknout článek

Resveratrol - Malý Zázrak

Článek vytvořen: čtvrtek, 2. července 2015, 09:55.01
Poslední změna: pátek, 22. července 2016, 15:54.15

Resveratrol je ve své přirozené trans-konfiguraci fascinující přírodní látkou. Doposud ztroskotaly všechny pokusy vyrobit takovou molekulu chemickou cestou. Chemicky získaný resveratrol představuje méně účinnou tzv. cis-formu. Všechny produkty Resveratrol zn. Biotikon® obsahují právě přírodní trans-konfiguraci.

Výskyt v příroděResveratrol není běžnou rostlinnou látkou, vyskytuje se však u poměrně širokého spektra různých druhů zeleniny a ovoce. Byl nalezen v slupkách a jadérkách modrého révy (Vitis vinifera), arašídech, slupkách a jadérkách černého rybízu, v borůvkách, čekance, čínském zelí, brokolici, v mrkvi, petrželi, cibuli, v moruši (odrůdy s tmavšími plody), v kořenu křídlatky japonské (Polygonum cuspidatum) a v grepové slupce.

Význam v rostliněResveratrol produkují některé rostliny na obranu proti škůdcům a plísním. Rostlina vytváří tzv. resveratrolovú bariéru, která ji chrání před oxidačními účinky metabolismu parazita, aby plody mohly dozrát až poté, co se zbaví škůdců. Největší koncentrace resveratrolu je soustředěna ne přímo v místě infekce, ale v jeho nejbližším okolí.

Takto funguje resveratrol i u člověka. Podle výzkumů provedených v oblasti s miliony obyvatel mají lidé žijící ve Francii 3-krát méně srdečních onemocnění než jinde na světě přesto, že konzumují více živočišných tuků. Pro komplexnější účinky a vliv na dlouhověkost je však pro člověka potřebná denní dávka, která je obsažena v nejméně 10 litrech vína. Litr červeného vína obsahuje asi 0,2 až 5,8 mg resveratrolu v závislosti na odrůdě. U odrůdy Pinot Noir (Rulandské modré) se koncentrace resveratrolu pohybuje kolem 28 mg / kg. Bílé víno obsahuje méně resveratrolu, důvodem je zřejmě kratší doba lisování a tedy kontaktu mezi slupkou a dužinou hroznů.

Resveratrol jako antioxidant. Vzhledem k přítomnosti OH-skupin ve své struktuře je resveratrol (3,4',5-trihydroxystilben, C14H12O3) považován za významný antioxidant. OH-skupiny totiž vykazují afinitu k nepárovým elektronem radikálu a sníží tak jejich reaktivitu. Tím se však vytvoří nepárový elektron v rámci O původní OH-skupiny antioxidantu. Tento vzniklý nepárový elektron v rámci elektronového obalu atomu kyslíku původní OH-skupiny je vyvažován sdílením elektronů s dalším O, který se nachází ve stejné situaci.

Kalorická restrikce. V nedávné době byl u resveratrolu prokázán podobný účinek, jaký byl dosažen při kalorické restrikci (=mírná redukce denního kalorického příjmu o 10-20% bez současného způsobení podvýživy při zachování pestré a biologicky hodnotné stravy). Mírná kalorická restrikce zpomaluje degeneraci související s věkem a zároveň prodlužuje délku života u některých organismů. Pomocí kalorické restrikce je možné oddálit příznaky stárnutí a také nástup a rozvoj onemocnění spojených se stárnutím a degenerací (kardiovaskulární onemocnění, rakovina, neurodegenerativní onemocnění, diabetes, ...). Kalorická restrikce je tedy možným způsobem prodloužení délky života jedince. Existují však i další faktory, které se podílejí na prodlužování života organismu v případě kalorické restrikce. Například menší zatížení mitochondrií vede ke snížené tvorbě volných radikálů, které jinak poškozují buňky tkání.

Resveratrol dokáže ještě víc. Další pozoruhodné zjištění se týkají vlivu resveratrolu na cukrovku. Člověk s diabetem nevyrábí inzulín vůbec, nebo nesprávně na inzulín reaguje. Je dokázáno, že resveratrol způsobuje lepší citlivost inzulínu v lidském těle a tím výrazně snižuje hladinu glukózy v krvi. Nejnovější studie dokazují, že ani výše uvedené účinky ještě nejsou všechno, co resveratrol dokáže. Nedávný výzkum naznačil, že antioxidant resveratrol oslabuje rakovinné buňky pankreasu a zvyšuje jejich zranitelnost vůči chemoterapii.

Resveratrol jako lék na osteoporózu? Studie dánských vědců odhalila potenciál resveratrolu jako léku na osteoporózu u lidí. Během výzkumu zkoumali vědci hustotu kostí a známky kostní novotvorby na vzorku 66 lidí ve středním věku s metabolickým syndromem. Po dobu více než 16-ti týdnů podávali testovaným v 1. skupině dávky 500 mg resveratrolu, ve 2. skupině: 75 mg resveratrolu a ve 3. skupině placebo dvakrát denně. Lidé, kteří dostávali vyšší dávky resveratrolu, měli až 2,6% nárůst kostní hmoty v bederní části páteře ve srovnání s těmi, kteří užívali placebo. Další výzkum ještě musí potvrdit, zda se příznivé ochranné účinky resveratrolu objeví i v průběhu dlouhodobé léčby osteoporózy.