Navštivte nás na Facebooku
Jazyk: Slovenský Český
Nákupní košík je momentálně prázdný
Přihlaste se
Nový zákazník? Zaregistrujte se
Vytisknout článek

Proč rybí kolagen? Živý versus mrtvý kolagen

Článek vytvořen: pátek, 21. října 2016, 17:08.10
Poslední změna: čtvrtek, 30. března 2017, 10:29.50

Kolagen je přírodní protein, ze kterého je tvořena podstatná část soustavy lidského těla a je to základní složka v tvorbě pojivových tkání. Kolagen tvoří 30 % hmotnosti bílkoviny člověka, 10 % celkové hmotnosti člověka a až 70 % kůže.  Díky kolagenu si zachovávají jednotlivé orgány a tkáně svou sílu a pružnost. Kolagen je součástí šlach, vazivových tkání, kloubů, svalů, vlasů, kůže a samotných orgánů v těle. Přirozená produkce kolagenu dramaticky klesá s přibývajícím věkem. Nízká produkce kolagenu je jednou z příčin stárnutí. Nedostatek kolagenu se může projevit již po 25. roce života tvorbou prvních vrásek, sníženou kvalitou vlasů a nehtů a oslabením svalstva. Proto užívání kolagenu jako doplňku stravy podpoří práci buněk tvořících lidské tkáně a může ve značné míře zlepšit stav pokožky, vlasů, nehtů, kostí, šlach, kloubů a svalů.

Kolagen se v kosmetice a medicíně používá již dlouhou dobu, ale ne každý zdroj kolagenu je vhodný. Například klasická želatina je těžko stravitelná a jako proteinový zdroj nevhodná. Mnohé výrobky obsahují kolagen z hovězího dobytka, ale kolagen z těchto zvířat nemá takovou kvalitu jako rybí kolagen, dokonce může mít i negativní účinky. Na výrobu kolagenových doplňků se dlouhá léta používá kolagen především z poražených prasat či krav. Až po jejich usmrcení se ze strojově odděleného kostního separátu a kůží vyvaří želatina. Ta je pak dál zpracována pro potřeby farmacie a potravinových doplňků. Tajemství kvality živého rybího kolagenu spočívá v bleskovém stažení rybích kůží a jejich zmražení ještě před tím, než se stihnou částice kolagenu rozpadnout. Následují velmi šetrné mechanické procesy zpracování a jemná vícestupňová filtrace. Poté navazuje proces vytvoření vodného roztoku z čistého a křehkého kolagenu, aniž by došlo k poškození jeho struktury. Při užívání živého rybího kolagenu dochází k intenzivnějšímu a hlubšímu prostupování kolagenových částic do tkání pomocí peptidů, protože řetězce aminokyselin napomáhají správnému navázání bílkovin v těle.

Tvorbu kolagenu významně podpoří současné užívání vitaminu C, protože jen dostatek vitaminu C v těle má schopnost zvýšit produkci kolagenu a elastinu (hlavní složka pružných vláken), díky kterým si pokožka udržuje mladistvý vzhled. Kolagen v kombinaci s malým množstvím vitamínů B-skupiny a minerálů (hořčík, vápník) úspěšně pomáhá při onemocněních kostí a kloubů (artritida, osteoporóza). Používání kolagenu však nezabrání stárnutí, jen zmírní negativní účinky neustále působících volných radikálů. Předčasnému stárnutí organismu můžeme zabránit i správnou výživou a zdravým životním stylem.