Neione® Technology
Neione® Technology je unikátní patentovaná technologie umožňující zachovat v našich produktech vysokou koncentraci negativních iontů. Negativní ionty jsou nosičem energie v organismu, bez které by život nebyl možný. Negativní ionty jsou ve vzduchu, který dýcháme, i v našem těle. Zabraňují oxidaci v buňkách, podporují metabolismus buněk a posilují imunitní systém. Negativní ionty chrání naše tělo před škodlivými vlivy vnějšího prostředí a jsou tak důležité pro celkové zdraví.
Obdobně jako je v domě elektřina vedená pomocí kabelů, v našem těle je elektrický náboj přenášen prostřednictvím částic zvaných ionty. Ten proudí skrze náš nervový systém, zajišťuje tlukot srdce, mozkovou činnost, schopnost myšlení apod. Bez této formy energie by život nebyl možný. Na základě náboje můžeme ionty rozdělit na kladné (pozitivní) a záporné (negativní). Kladné a záporné ionty z vnějšího prostředí mají vliv na obsah iontů v našem těle. Do organismu se dostávají prostřednictvím dýchání a průnikem skrze kůži.
Pozitivně nabité ionty vznikají v přírodě např. působením ultrafialového záření, rozpadem radioaktivních minerálů, ale také třeba během lesních požárů. Je známo, že vysoká hladina pozitivních iontů v bezprostředním okolí (elektromagnetické pole generované počítači, mobilními telefony a dalšími elektronickými zařízeními) může destruktivně ovlivnit funkci mozku a potlačovat imunitní systém. To pak vede ke vzniku mnoha onemocnění, včetně rakoviny. Kladné ionty v těle způsobují oxidaci a poškozují tak zdravé buňky. Výsledkem je proces předčasného stárnutí. Kladné ionty tak mají na zdraví člověka spíše negativní vliv.
MOLEKULA ŽIVOTA
Jedinečný patentovaný komplex flavonoidů obsažený v přípravcích NEIO® nazýváme „Molekula života“. Flavonoidy jsou velmi silné přírodní antioxidanty. Poskytují tak ochranu před škodlivými vlivy volných radikálů, které jsou zodpovědné za předčasné stárnutí buněk a vznik nejrůznějších onemocnění. Dostatečný přísun flavonoidů přispívá k udržení správné funkce buněk organismu. Výrobce doplňků stravy a kosmetických přípravků tak představuje komplexní péči o pleť a organismus s unikátní kombinací přírodních účinných látek s nejsilnější antioxidační ochranou pro zpomalení stárnutí a vitalitu organismu. Za objav flavonoidového komplexu Matuzalem - Molekula života získali autoři zlaté ocenění Světové organizace duševního vlastnictví v Ženevě. Výsledky jejich práce v oblasti biotechnologií byly zařazeny mezi nejlepší vědecké inovace (WIPO AWARD 2009).
Poznejte unikát zvaný Molekula života
Jedná se o jedinečný soubor flavonoidů, které patří mezi jedny z nejúčinnějších a nejsilnějších antioxidantů přírodního původu. Pravidelná aplikace a užívání přípravků NEIO® dodává organismu vysoce účinné antioxidanty v podobě Molekuly života doplněné o vitamíny, které také přispívají k ochraně buněk před oxidativním stresem.
Účinky na organismus
Flavonoidy svým působením pomáhají snižovat škodlivé účinky volných radikálů, které v nadměrném množství způsobují tzv. oxidativní stres. Antioxidační schopnost organismu s přibývajícím věkem klesá, a to hraje významnou roli v procesu stárnutí buněk. Neschopnost organismu zbavovat se volných radikálů je dnes považována za jednu z nejčastějších příčin řady civilizačních onemocnění. K eliminaci vlivu volných radikálů může přispívat vyšší příjem exogenních antioxidantů. Z přirozených zdrojů ovšem nejsme schopni dostatečné množství flavonoidů pravidelně přijímat. Pokud tedy chceme využít jejich příznivého působení, nabízí se jako možnost doplňky stravy. Výhodné je přijímat komplexní přípravky, kde se mohou jednotlivé flavonoidy ve svém účinku vzájemně pozitivně ovlivňovat.
Účinky na kůži
Pokud je kůže vystavena intenzivnímu ultrafialovému záření, dochází k přeměně běžných chemických molekul na volné radikály. Aplikací kosmetických přípravků chráníme naši pokožku. Flavonoidy se dostávají do buněk vrchních vrstev kůže, kde pomáhají působit proti volným radikálům. Uplatňuje se zde jejich protizánětlivý a protivirový účinek. Ultrafialové záření v kůži poškozuje také kolagenová a elastinová vlákna, kůže ztrácí vláčnost a pružnost a dochází k vysychání a tvorbě vrásek. Pravidelná aplikace ochranné vrstvy flavonoidů má tak vliv na zpomalení stárnutí pokožky.
Bezpečnost a snášenlivost
Flavonoidy jsou látky přírodního rostlinného původu a vykazují příznivý bezpečnostní profil a dobrou snášenlivost pro lidský organismus. Mají obecně dobrou rozpustnost ve vodě, takže jsou snadno vylučovány a nehromadí se v organismu. Podobně jako u některých ve vodě rozpustných vitaminů proto není stanovena horní hranice doporučené denní dávky.
Složení přípravků NEIO®
Čajovník čínský Camellia sinensis
-
Čajovník čínský je stálezelený keř pocházející z území Číny a sousedních zemí jako jsou Vietnam, Barma, Laos či Indie. Je bohatý na flavonoidy, vitamíny A, B a E a řadu minerálů. Pro své blahodárné účinky se využívá ve farmaceutických, potravinářských a kosmetických přípravcích, kde vyniká především antioxidačními účinky.
-
Zelený čaj podporuje psychickou činnost, pomáhá při Alzheimerově chorobě a posiluje imunitní systém. Vyrovnává hladinu škodlivého cholesterolu v krvi, čímž má pozitivní vliv na funkci srdce a cév. V neposlední řadě zmírňuje bolesti pohybového aparátu, má detoxikační účinky a chrání játra.
-
Čajovník čínský navíc vyniká řadou účinků prospěšných i pro kůži. Obnovuje a regeneruje buňky pokožky, podporuje hojení poškozené tkáně a má protizánětlivé účinky. Také zmírňuje otoky a redukuje tmavé kruhy pod očima. Ve vlasové kosmetice se využívá za účelem zklidnění podrážděné pokožky hlavy a podpory růstu vlasů. Mimo jiné posiluje i křehké a lámavé nehty.
Červená vinná réva (Vitis vinifera)
- Vinná réva je popínavá dřevnatá rostlina, které v současnosti existují tisíce odrůd. Hroznové víno je bohaté na flavonoidy, vitamíny B a C, mangan, hořčík a draslík. Vzhledem k obsahu těchto látek je vinná réva ceněná zejména pro své antioxidační účinky.
- Vinné hrozny pomáhají při snižování a udržování tělesné hmotnosti. Dále odvádí z těla toxické látky, čistí ledviny a močové cesty. Přispívají k ochraně integrity cévního systému, příznivě ovlivňují srdce, krevní oběh a krevní tlak.
- V kosmetice se hroznový olej využívá pro své zvláčňující vlastnosti. Rychle se vstřebává do pokožky, kde zadržuje vlhkost, a nechává ji tak dostatečně zvláčněnou a hedvábně jemnou. Dále má intenzivní regenerující a vyživující účinky, čímž bojuje proti předčasnému stárnutí pokožky.
Účinky flavonoidového komplexu se velmi dobře doplňují s působením vitamínů. V našich produktech naleznete následující řadu vitamínů: A, B2, B3, B6, B12, C, D3, E.
Co to jsou Flavonoidy
Flavonoidy patří mezi nejsilnější antioxidační látky, které známe. Naše strava obsahuje množství různých látek, které mají antioxidační aktivitu, nebo jsou schopné odstraňovat volné radikály. Mezi nejvýznamnější představitele antioxidantů z naší stravy patří vitamín C, tokoferoly (vitamín E), karotenoidy (zdroj vitamínu A) a zejména flavonoidy. Flavonoidy jsou látky vznikající v rostlinách, jejichž hlavní funkcí je ochrana před škodlivými vnějšími vlivy (UV záření), udržení stability vnitřního prostředí (neutralizace volných radikálů) a další funkce důležité pro přežití rostlin. Vedle ochrany před UV zářením mají flavonoidy i regulační funkce, které ovlivňují základní pochody a chrání rostliny před cizorodými organismy. Různé typy a podoby flavonoidů, které se někdy nazývají také jako bioflavonoidy, nacházíme v mnoha rostlinách, včetně těch, které jsou součástí naší stravy. Mezi nejznámější zdroje flavonoidů patří lesní plody, vinné hrozny, citrusy, kakaové boby, arašídy, petržel nebo cibule. Velmi účinné flavonoidy obsahují zejména čajovníky.
Účinky flavonoidů
Flavonoidy svým působením pomáhají snižovat škodlivé účinky volných radikálů, které v nadměrném množství způsobují tzv. oxidativní stres. Ten se podílí na vzniku mnoha civilizačních onemocnění. Prokazatelně přispívá k rozvoji kardiovaskulárních onemocnění, které jsou nejčastější příčinou úmrtí ve vyspělých zemích. Oxidativní stres má vliv i na vznik cukrovky, některých neurodegenerativních onemocnění (Alzheimerova a Parkinsonova choroba), chronických zánětů, bakteriálních a virových infekcí a některých typů onkologických onemocnění. Vedle silného antioxidačního působení byly u flavonoidů prokázány i účinky na enzymy, receptory a buněčnou signalizaci. Tyto vlastnosti hrají pozitivní roli při ovlivnění zánětlivých procesů v organismu, imunitního systému, metabolismu a poskytují flavonoidům i antibakteriální a antivirové účinky.
Antioxidační aktivita látek se dá měřit různými způsoby. Metoda ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) patří mezi standardní metody, které měří antioxidační kapacitu biologických vzorků. Hodnota je vyjádřena jako TE (trolox ekvivalent; trolox je chemická látka podobná vitaminu E) na 100 gramů nebo na jeden gram biologického materiálu. Hodnota ORAC pro komplex flavonoidů v přípravcích NEIO® je více než 1 000 mikromolů TE na jeden gram. Pro srovnání jsou uvedeny hodnoty ORAC pro plody, které mají v rostlinné říši jeden z nejvyšších obsahů flavonoidů.
Plody | Antioxidační kapacita ORAC(µmol TE/1 g = mikromol TE na 1 gram) |
---|---|
Jahody | 59 |
Pistácie | 76 |
Brusinky | 90 |
Borůvky | 95 |
Vlašské ořechy | 135 |
Aronie | 160 |
Molekula života | >1 000 |
Flavonoidy a kardiovaskulární nemoci
Účinky flavonoidů na srdce a cévy jsou mnohočetné a byly studovány jako jedny z prvních. Epidemiologické studie zkoumaly vliv flavonoidů obsažených v potravě na kardiovaskulární onemocnění. Je znám jejich pozitivní účinek na stěnu cév, kde mohou snižovat tvorbu aterosklerotických plátů a tím snižovat riziko vzniku infarktu myokardu, či mozkové příhody. V roce 2014 byla publikována zatím největší souhrnná analýza (tzv. meta-analýza) největších klinických studií, které sledovaly vztah mezi užíváním flavonoidů a výskytem nemocí srdce a cév. Jednalo se o studie v délce trvání několika let, ve kterých bylo sledováno více než 450 tisíc jedinců. Tato souhrnná analýza prokazatelně ukázala, že příjem flavonoidů významně snižuje riziko vzniku nemocí srdce a cév.
Flavonoidy a metabolická onemocnění
Flavonoidy mohou mít příznivé účinky na celou řadu metabolických pochodů. Nadměrné množství viscerálního (orgánového) tuku je spojeno s metabolickými poruchami vedoucími ke špatnému zdravotnímu stavu a ke zvýšenému riziku výskytu kardiovaskulárních onemocnění. Hovoří se o tzv. metabolickém syndromu, který je komplexem několika diagnóz. Vedle nadváhy a obezity se jedná o poruchu metabolismu tuků, zvýšený krevní tlak a zvýšenou hladinu glukózy v krvi. Osoby s metabolickým syndromem jsou ve vysokém kardiovaskulárním riziku. Ve vyspělých zemích trpí projevy metabolického syndromu (někdy nazýván jako syndrom X) až jedna třetina populace. Polyfenolové flavonoidy působí i na straně příjmu kalorií, když upravují aktivitu enzymů podílejících se na vstřebávání tuků a cukrů.
Flavonoidy a neurodegenerativní onemocnění
Nashromážděná data ukazují, že reaktivní formy kyslíku se podílejí na vzniku neurodegenerativních onemocnění, jako jsou Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba. Flavonoidy svým působením mohou poskytovat neuroprotektivní účinky u Alzheimerovy choroby.
Flavonoidy a imunitní systém
Existuje řada prací, které se zabývají účinky flavonoidů na imunitní systém. Díky svým antioxidačním a protizánětlivým vlastnostem disponují flavonoidy imunostimulačními účinky. Nejde tedy jen o ovlivňování reakcí volných radikálů prostřednictvím vysoké antioxidační aktivity, ale i o působení flavonoidů na buňky imunitního systému a následný imunomodulační účinek.
Flavonoidy a infekční onemocnění
Vedle své antioxidační aktivity vykazují flavonoidy také dobrou antibakteriální aktivitu díky svému účinku na dělení bakterií, jejich buněčnou membránu a metabolismus. Látky jako kvercetin či kaempferol mají antimikrobiální aktivitu proti celé řadě bakterií. Kvercetin a luteolin, stejně jako některé další flavonoidy, prokázaly vzájemně prospěšný účinek s několika antibiotiky. Různé druhy flavonoidů byly studovány pro jejich potenciální antivirové účinky a několik z nich prokázalo antivirové vlastnosti nejen v in vitro, ale i v in vivo studiích.
Flavonoidy a kůže
Nadměrná expozice UV záření vyvolává v pokožce zvýšenou produkci volných radikálů, což vede k poškozování kožních buněk. Narušení funkcí elastinových a kolagenových vláken urychluje stárnutí pokožky se všemi nežádoucími projevy tohoto procesu. Flavonoidy jako jedny z nejsilnějších antioxidantů mohou svým působením omezovat nepříznivý účinek volných radikálů na kožní buňky.
Máme flavonoidů dostatek?
Flavonoidy denně běžně přijímáme v potravinách rostlinného původu. Jedná se o velmi početnou skupinu látek, z nichž některé příznivě ovlivňují náš zdravotní stav. Otázkou tedy je, jaké flavonoidy a v jakém je množství přijímáme. V minulosti provedené výzkumy ukázaly, že běžný příjem flavonoidů je nejčastěji pod hranicí, kdy bychom mohli očekávat jejich pozitivní působení. Z přirozených zdrojů nejsme tedy schopni dostatečné množství flavonoidů pravidelně přijímat. Pokud tedy chceme využít jejich příznivého působení, nabízí se jako možnost doplňky stravy. Výhodné je přijímat komplexní přípravky, kde se mohou jednotlivé flavonoidy ve svém účinku vzájemně pozitivně ovlivňovat.